Danmarksmester i arbejdsglæde

“Han Er En Mand Med En Mission.”

Hvis der findes et DM i arbejdsglæde, har han tænkt sig at vinde det.

 

Af Henrik Kastoft, KASTOFT kommunikation

“Det skal være sjovt at gå på arbejde. Når du træder ud af døren om morgenen og sætter kursen mod en ny arbejdsdag, skal det føles varmt og rart helt ned i maven”.

 

Ordene kommer fra Jacob Lejbowicz (44), som er ledelsekonsulent i konsulentfirmaet, Workjoy Inc., som han grundlagde i 2015.

 

“Hvis det ikke føles varmt og rart, er der noget galt. Og det er der desværre ganske ofte,” siger Jacob Lejbowicz.
Han peger på en undersøgelse udført af fagforeningen Krifa. Ifølge undersøgelsen ville 42 pct. af de adspurgte medarbejdere på danske arbejdspladser ikke genansætte deres egen chef, hvis de fik muligheden for at vælge.

 

“Det er et højt tal. Tænk, at fire ud af 10 medarbejdere har en chef, som de ville skifte ud, hvis de kunne. Bag tallet gemmer der sig dybest set to problemer: Nogle ledere er dårligt klædt på til opgaven at være chef. Andre er ikke tilstrækkeligt bevidste om, hvad god ledelse er”.

LEDELSE ER DIG… IKKE DIN ROLLE

“I min verden er lederens fornemste opgave at skabe arbejdsglæde. Når der er glæde og begejstring på en arbejdsplads, kan stort set alt lade sig gøre. Og omvendt kan selv små detaljer og ubetydeligheder blive en sten i skoen, hvis glæden og begejstringen har forladt en arbejdsplads”.
Jacob Lejbowiczs pointe er, at lederen skal gøde jorden, så arbejdsglæden kan vokse og gro.

 

“Jeg opfatter ledelse og faglighed som to vidt forskellige ting. Der er mange ledere, som har en tendens til at blande begreberne sammen, men faglig professionalisme og ledelse skal ses som to adskilte dele. Som leder forventer jeg, at medarbejderne er eksperter på det faglige… til gengæld skal de forvente af mig, at jeg er ekspert på ledelse”.

 

“Mine 15 år som leder og de seneste to-tre år som konsulent har lært mig, at én type ledere gør det bedre end andre: nemlig de ledere som er autentiske. Ledelse er ikke en teaterforestilling, og det at være leder er ikke en rolle. Ledere skal være sig selv! Ledelse er dig. Dine værdier. Det, du tror på. Den, du er”.

 

“Når jeg underviser ledere, lægger jeg vægt på at gøre dem bevidste. Med nærvær og reflektion bliver de dygtigere til at lytte til sig selv og lytte til medarbejderne. De får mod til at være sig selv og bruge sig selv. Når vi på en arbejdsplads tør være vores værdier, er der meget kortere vej til den ærlighed, gensidige tillid og humor, som skaber arbejdsglæde”.

OPSKRIFTEN PÅ DEN ÆGTE OG ÆRLIGE LEDER

Foruden sit konsulentarbejde er Jacob Lejbowicz forfatter til to bøger. Den første bog, Arbejdsglæde – en seriøs forretning, udkom i 2016. Nu er Jacob Lejbowicz aktuel med bog nummer to, der bærer titlen, Tillidsbaseret ledelse – vejen til arbejdsglæde.

 

“Bogen er en slags kogebog for ledere. En opskrift med 11 punkter, der beskriver tillidsbaseret ledelse. En opskrift på at blive en ægte og ærlig leder, som skaber masser af arbejdsglæde omkring sig. For arbejdsglæde er nu en gang den mest lige vej til fremragende resultater og succes,” siger Jacob Lejbowicz.

 

BYGGER PÅ EGNE ERFARINGER

Bogen om tillidsbaseret ledelse er skrevet på baggrund af Jacob Lejbowiczs personlige oplevelser som konsulent, og mere end 15 års erfaring som leder indenfor flere brancher. “Som leder er jeg stor tilhænger af autencitet og “seriøs leg”. At skabe en kultur, hvor arbejdsglæden blomstrer og bliver en motor, som frembringer overbevisende resultater.

Det gør den i en organisation, hvor lederne er troværdige og ægte, for det gør medarbejderne trygge”.

Arbejdsglæde er, ifølge Jacob, når:

• kolleger laver sjov med hinanden
• stemningen på møder er god
• travlhed ikke føles som stress, men som travlhed

• kolleger respekterer hinanden
• ledelsen er troværdig og gør det, den siger
• der er plads til at være ærlig og kritisk

• medarbejderne ved, at de kan og må alt indenfor deres felt
• resultaterne er gode
• fejl bliver erkendt og succes bliver fejret

Hvad siger deltagerne?

Jeg kan klart anbefale kurset. Få dage med stort udbytte. Opbygningen er god, idet kurset giver mulighed for at afprøve de nye værktøjer og komme tilbage og få afklaret problemstillinger.

Kim Andersen, Produktionsleder

Jeg vil gerne rose Jacob for hans varme og evne til at gøre os til et hold. Vi er mega forskellige, men havde det godt sammen. Han er en dejlig mand at udvikle sig sammen med.

Kenneth Morsing, Wicotec Kirkebjerg

Om jeg vil anbefale kurset? HELT KLART! Det er personlig udvikling på højt plan og på kort tid.

Daniel G. Andersen, Holmskov Rustfri