3 ting er afgørende for arbejdsglæden

Særligt 3 ting er afgørende for arbejdsglæden, har min forskning vist efter 23 år.

Min forskning i arbejdsglæde, er ikke foregået i et teorilokale, men ude i den virkelige verden. 

Forskningen er foregået hos både private virksomheder og på offentlige arbejdspladser, både som leder i TDC og Santander, men også igennem mere end 8 år som konsulent.

Det er slet ikke sikkert at jeg ‘må’ kalde det forskning, men det gør jeg så bare alligevel.[/vc_column_text]

De 3 ting som er afgørende for om vi har arbejdsglæden er:

  • Balancen imellem faglighed og menneskelighed på arbejdspladsen. Vi mangler ofte en stor del menneskelighed, altså pladsen til at vi som mennesker kan være os selv. Faglighed kan ikke stå alene, det er selvfølgelig vigtigt for arbejdet vi udfører, men de fleste steder, er vi skide gode til det vi laver, at fagligheden ikke er det vigtigste længere. Den gamle historie om, at nu er jeg på arbejde, så er jeg professionel. Det virker ikke længere for os, skiftet hos os som mennesker gør, at hvis vi ikke føler vi kan være os, så kommer vi ikke til at have arbejdsglæde.

 

  • Vi passer alt for meget på os selv som mennesker! Den ligger i tråd med punkt 1, for hvis vi ikke skaber rummet og rammerne til at vi kan være os selv, jamen så fortsætter vi med at passe på os selv. Dette er uanset hvor og hvilket niveau vi arbejder på, så har vi en ret stor del af os, som passer på os selv. Vi tør for eksempel ikke at træffe nogle særligt vilde beslutninger, for hvis det nu er forkert, så står jeg som ansvarlig. Så vi alibi dribler den sikkert hjem, så ingen kan bebrejde os noget, for fejl, det er farligt. Når vi gør det, så føler vi os langsomt drænet, og til sidst så smutter vi.

 

  • For mange vaner og “sådan plejer vi at gøre”. Hvis energien er ret død på din arbejdsplads, så prøver I nok at køre den “sikkert” hjem. Vi gør det vi har læst virker andre steder, eller forsøger at skabe noget der virkede engang. Så i stedet for at lege med tingene, og lade den gode energi leve, så holder vi tingene som vi plejer. Og den energi der ligger i vaner, den er slet ikke levende. I oplever formentlig en masse brok, men det er i virkligheden nogle der siger til jer: “lad os rette op på tingene, det dræner vores energi”

Det her vil du formentlig finde alt for lavpraktisk, det mangler nogle flotte konsulent termer og teoretiske modeller, måske noget akademisk vi kan marinere os i.

Det har I gjort længe nok, nu er det nogle menneskelige ting, som forøvrigt er universelle for alle brancher, som vi er nødt til at forholde os til.

Vi som mennesker har udviklet os, vi er nødt til at udvikle vores arbejdspladser samme vej, hvis vi vil have medarbejdere om 5 år.

Kom igang 😉

Vi ses derude

Hilsen

Jacob Lejbowicz

[/vc_column][/vc_row]

No Comments

Post A Comment