Jeg bruger ikke Social kapital og Psykologisk tryghed

Der er en tendens, hvor flere og flere bruger begreberne, Social kapital og Psykologisk tryghed. Det er det ‘nye sort’ for nogle. Det er dog ikke nogle begreber jeg bruger, men noget jeg hjælper med at skabe.

Brug hverken fremmedord eller latin i ledelse

Jeg bruger ikke fremmedord, når jeg taler om ledelse. Jeg har sågar skrevet en hel bog om ledelse, uden at bruge et eneste fremmedord.

For i min optik, hvis der bruges fremmedord, så kan ledelse fremstå, som noget der kræver mere end det faktisk gør.

Ledelse kræver ikke klogskab, men menneske-kendskab

I gamle dage brugte lærde ofte latin. Måske var det for at fremstå klogere og bedre, end dem der ikke forstod det. Det skabte en form for distance, imellem dem og os. Den gang, kunne det formentlig, få andre til at lytte, nu det kom fra en ‘klog’. Dermed var distancen det skabte, en form for værktøj.

Jeg har oplevet lidt samme tendens i ledelsesproget, igennem snart 25 år. Nogle får ledelse til, at fremstå svært og kompliceret. Noget for særligt udvalgte, og at du skal læse meget for at blive klog på ledelse.

Men latin og fremmedord virker ikke i dag, vi vil have menneskelige ledere.

Vi har idag et “bullshit”-filter

Vi mennesker har udviklet os. Vi er ikke længere autoritetstro på samme måde, men mere tro mod det ægte, og sandheden hos andre.

Der bliver flere og flere, som ikke kan være, “den professionelle” og “den private”. Altså 2 “forskellige” personer, i en.

Det lyder måske mærkeligt for nogle, men vi gider ikke spille roller mere. Der er kun en udgave af os, og den ønsker vi, at være hele vejen rundt. Og så kan vi faktisk mærke, når andre ikke er sig selv.

Vi har udviklet et “bullshit” filter. Filteret opfanger ‘falskhed’. Så hvis lederen ikke er sig selv, så slår det ud, og skaber distance.

Social kapital og Psykologisk tryghed skaber distance

Social kapital og Psykologisk tryghed, er måske ikke decideret fremmedord, men det tangerer den vej. Da det er teori, bygget på enkle begreber, som vi egentlig allerede har ord og handlinger det dækker.

Men det er åbenbart, de “nye” buzzwords i ledelsesproget. Et sprog, nogle forsøger at gøre kompliceret, med flere fremmedord og begreber end godt er. Jo mere kompliceret, jo mere uægte vil det kunne opleves.

For hvis du bruger latin eller fremmedord, så virker du ikke oprigtig, altså som dig. For typisk, vil du tale fra et sted i hjernen, hvor du fortæller noget ‘kunstigt’ tillært. Det er egentlig ikke, noget der kommer fra dig. Men noget du er blevet overbevist om, er det rigtige, uden sådan for alvor at have mærket det.

Så når vi bruger begreberne, Social kapital og Psykologisk tryghed, skabes der distance. Og det er jo lige præcis det vi skal undgå, hvis vi vil opnå, Social kapital og Psykologisk tryghed!? Det er da lidt sjovt……

Tillid, tryghed og det er fedt at gå på arbejde

Jeg bruger ord som, tillid, tryghed og at have det fedt på arbejdet.

Det lyder måske ikke så ‘dyrt og fint’. Men det er til gengæld ord du kan mærke, så derfor vil det opleves mere ægte. Og når du taler derfra, så er det ikke noget du behøver at tænke over. Det flyder nemmere fra dig, og vi kan mærke dig.

Det er jo egentlig det Social kapital og Psykologisk tryghed handler om….. at vi kan mærke dig og hinanden.

Vil du blive klogere på, hvordan du kan arbejde med det konkret og med handlinger i hverdagen?

Så køb enten min bog, Tillidsbaseret Ledelse – vejen til arbejdsglæde, som er et gør-det-selv kursus, med fokus på personlig og ledelsesmæssig udvikling.

I kan også bestille mit kursus i Tillidsbaseret Ledelse, det er den samme bog jeg bruger som undervisningsmateriale, men I slipper for at læse 😉

jacob@workjoy.dk eller ring 40 33 33 38, så hjælper jeg dig igang.

Hilsen
Jacob Lejbowicz, Workjoy Inc.

No Comments

Post A Comment